Baštenski uređaji

Sve o motornim testerama

Svake godine, dolazimo do pripreme ogrevnog drveta za grejnu sezonu. Danas više niko ne seče sa ručnom testerom već je motorna testera nezamenljiv alat za obavljanje ovog posla. Motorna testera ne samo da ubrzava posao već i znatno olakšava seču drva, zato je bitno odabrati pravu testeru.

Šta to znači? To znači da morate odabrati pravu testeru za vaše potrebe, nije isto testeriti dva kubika drva i trideset metara drva. Danas na tržištu postoji veliki broj motornih testera, od malih ručnih do velikih snažnih profesionalnih motornih testera. U daljem delu teksta pročitajte kako da odredite koja je testera baš za vas.

U koje svrhe kupujete motornu testeru?

Motorna testera može da obavlja mnoštvo poslova i praktično da seče sve što je od drveta. Znači, motornu testeru možete koristiti i za seču drva za ogrev i za skraćivanje grana na drvetu i za građevinske radove.
Sve to opet zavisi koliki je obim posla i koliko dugo će testera da radi. Ako mesečno u proseku koristite testeru po jedan dan, onda je za vas hobi testera, ali ako pak radite svaki dan par meseci ili čitav mesec sa njom onda bi vam trebala malo kvalitetnija motorna testera. Za profi motorne testere nebismo ni pisali, zna se, ko koristi motornu testeru kao profi alat taj zna šta će da kupi.

Koja snaga motora je potrebna? Koliko konjskih snaga?

Prvo i osnovno veličina testere ne određuje snagu, znači one stare velike testere često nisu jače nego novije manje testere. Uvek imajte na umu da ako je testera vaća ona je i teža, a to znatno otežava rad naročito ako ste na nekoj visini ili u nezgodnom položaju dok sečete sa motornom testerom. Osnovni parametri snage motora izraženi su u konjskim snagama KS i kilovatima cW. Za lakše i povremene poslove sa motornom testerom preporučujemo motorne testere do 3KS, a ako planirate malo ozbiljnije poslove onda bi vam savetovali da odvojite malo više sredstava i kupite sebi neku jaču motornu testeru koja ima preko 4KS.

Dužina vodilice, dužina mača motorne testere

Za lakše poslove dovoljna vam je vodilica između 35 i 38cm, za teže poslove, odnosno poslove u šumi potrebna vam je vodilica dužine 45cm, a za profi upotrebu preporučujemo i do 70cm. Poštujte fabričku dužinu vodilice za datu motornu testeru, nemojte nikako kupiti manju motornu testeru pa na nju montirati veću vodilicu odnosno mač motorne testere.

Izbor brenda motorne testere?

Uvek se vraćamo na ova pitanja, da li je brend bitan, da li kupiti kinesku motornu testeru koja je nekada i do tri puta jeftinija ili kupiti neku skuplju sa jakim i stabilnim brendom.
Pa jednostavno je, sve zavisi koliko je koristite. Naša preporuka je naravno da uvek gledate motornu testeru od pouzdanih brendova jer oni nude servisiranje i garanciju motorne testere, naravno i rezervne delove i ostali potrošni materijal.
Mi u našoj radnji iz ponude izdvajamo prolinetech motorne testere, nudimo servisiranje istih, imamo na lageru rezervne delove i uz svaku testeru dobijate zakonskih 2 godine garancije.